روند ها در تحلیل تکنیکال
روند – اغلب اصطلاحات رایجی مانند روند دوست شماست. « همیشه در جهت روند حرکت کنید. » را زیاد شنیدیم. بنابراین لازم است وقتی اینها را می شنویم درک درست و صحیحی از آن داشته باشیم .
در این مقاله از آکادمی نیکخوی به توضیح این مبحث کلیدی می پردازیم.
بطور کلی روند جهت حرکت بازار را نشان می دهد . اما یک نکته مهم را همواره به یاد داشته باشیم ، بازار هیچ گاه با زاویه ۹۰ درجه و رو به یک سمت حرکت نمی کند. بازار همواره پر از حرکت های زیگزاگ است که ماهیت بازار چنین اقتضا می کند. برآیند حرکت های صعودی و نزولی ( رالی ها و حفره ها ) روند بازار را تشکیل می دهد .
مقدمه ای راجع به روند ها
راجع به روندها پیشتر در مقاله آموزشی تحلیل تکنیکال صحبت کردیم.
اینجا را بخوانید: تحلیل تکنیکال چیست؟
پیشتر گفتیم که سه نوع روند داریم:
- صعودی
- نزولی
- رنج
تعریف خط روند و انواع آن
به صورت کلی به نحوه حرکت قیمت روند میگوییم. روند میتواند صعودی (Trend Bullish)، نزولی (Bearish Trend) یا افقی (Sideway Trend) باشد.
با بررسی رفتار قیمت، جهت کلی آن در یک دوره مشخص بررسی میشود. در تحلیل تکنیکال، از به هم پیوستن سقفها یا کفهای متوالی، روند قیمتی تشکیل میشود. جهت حرکت قیمت در یک تایم فریم، با توجه به روند کلی آن تعیین میشود. این روند در واقع نشانگر ساختار قیمت است و از برآیند حرکات صعودی یا نزولی آن تشکیل میشود. زمانی که تغییرات مربوط به افزایش یا کاهش قیمت در یک جهت شکل بگیرند، نظم خاصی در این تغییرات به وجود میآید و روند جدیدی در نمودار قیمتی مشاهده میشود.
میتوان گفت روندها در تحلیل تکنیکال نوعی خطوط حمایت و مقاومت هستند که به شکل افقی رسم نمیشوند. بلکه با توجه به عرضه و تقاضای سهم، در قیمتهای گوناگون، شکل مورب به خود میگیرند. خطوط روند هر چه افقیتر یا عمودیتر باشند، ناپایدارترند و هر چه شیب این خطوط به ۴۵ درجه نزدیکتر باشد، به سختی مسیر خود را تغییر میدهند.
انواع روندها روی چارت تکنیکال
خنثی بودن روند
این روند زمانی پیش می آید که بازار بدون تصمیم باشد. معمولادر یک محدوده مشخصی نوسان می کند .
صعودی
روند صعودی شامل دره ها و قله هایی است که بر آیندشان یک حرکت صعودی را نشان دهد. معمولا در این نوع حرکت ها هر سقف جدید بالاتر از
سقف قبلی است. (شماره های سبز رنگ) هر کف جدید هم بالاتر از کف قبلی است. ( شماره های قرمز رنگ . )
روند نزولی
روندی شامل رالی ها و حفره های است که برآیندشان یک حرکت نزولی است. در این نوع حرکت ها هر کف جدید پایین تر از کف قبلی می سازد. ( قرمزها) و هر سقف جدید قادر نیست سقف قبلی را رد کند. ( سبزها . )
نتیجه گیری
خب با توجه به مطالب گفته شده براحتی می توان فهمید که بازار سه بعد دارد. ( اکثر مردم فکر می کنند بازار یا صعودی است یا نزولی).
با توجه به مطالب گفته شده در موقع صعودی اقدام به خرید، نزولی اقدام به فروش و در این روند توصیه به خروج از بازار و نظاره گر بودن می شود .
در زیر هم سه تصویر در چارت واقعی از مثبت ، منفی و خنثی مشاهده می شود .
نکته مهم
نکته مهمی که نباید از خاطر برود : در روند صعودی توصیه به خرید (زمان خرید در فصل های بعدی) ، در روند نزولی توصیه به فروش ( زمان
دقیق در فصل های بعدی) و در روند خنثی فقط نظاره گر بودن .
تصویر شماره ۱ : ( روند نزولی ، چون هر بار کف های پایین تری ساخته می شود.)
انواع روندها از نظر زمانی
روندها دارای سه بعد دیگر از نظر زمانی هستند.
- ۱.روند بزرگ
- ۲.روند متوسط
- ۳. روند کوچک
پیشنهاد مطالعه: الگوهای شمعی ژاپنی چیست؟
در حقیقت تعداد زیادی روند وجود دارند که در تقابل با هم هستند. ممکن است یک روند نزولی در مقیاس روند کوچک در دل یک روند متوسط رخ دهد.
معمولا روندهای بالاتر از شش ماه را روندهای بلند می نامند. روندهای بین سه هفته تا شش ماه روند های متوسط و کمتر از سه هفته کوتاه
نام دارد .
هر روند می تواند جزئی از روند بزرگ تر باشد. برای مثال یک روند متوسط می تواند یک روند نزولی (اصلاح قیمتی) برای یک روند بزرگ باشد و …..
بنابراین معامله گران نیز به سه دسته تقسیم می شوند کوتاه مدت ، میان مدت ، بلند مدت ، و کسانی که بلند مدت کار می کنند ، نوسانات کوچک در بعد زمانی کوتاه یا متوسط برایشان اهمیت ندارد . و الی اخر …….
این هم یک نمونه از این موردی که عنوان شد که کوتاه مدت در دل یک بلند مدت قرار دارد.
خط روند چیست؟
خط روند یکی از ساده ترین و در عین حال مفید ترین ابزار تکنیکی است. که تحلیل گران تکنیکی از آن استفاده می کنند.
خط روند صعودی ، خط صافی است که کف ها را به هم متصل می کند.
خط روند نزولی ان است که سقف ها را به هم متصل می کند .
همانطور که سطوح حمایتی و مقاومتی داشتیم و قیمت ها در یک سطح مشخص حمایت می شد یا مورد عرضه قرار می گرفت ، اکنون در این
وضعیت قیمت ها در موقع برخورد با خط روند واکنش نشان می دهند.
اگر نمی دانید سطوح حمایتی و مقاومتی چیست، پیشنهاد میشود مقاله زیر را بخوانید:
در دو شکل زیر خط روند نزولی و صعودی را می توان روشنی دید که در روی دو روند صعودی و نزولی ترسیم شده است:
بنابراین برای رسم یک خط روند داشتن دو نقطه کافی است ان را دو را وصل کرده و خط را امتداد می دهیم . برای اینکه یک خط روند رسم کنیم ابتدا باید روند را تشخیص داد. به این معنی که برای رسم خط روند صعودی باید حداقل دو حفره نزولی که حفره دوم از حفره اول بالاتر است پیدا کرد. ( همانطور که در تصویر بالا نشان داده شده است) همینطور برای یک روند نزولی ……
نکته مهم : معمولاً یکی از ابزارهای تشخیص اینکه روند به پایان رسیده است همین خطوط روند میباشد ، بطوریکه وقتی خط روند می شکند ، روند جدید در خلاف جهت روند قبلی شکل می گیرد ( البته یک سری گواه های دیگر هم دارد که در درس های بعدی تشریح می شود) مانند شکل زیر:
نکات مهم
- در صورتی می توانیم بگوئیم خط روند شکسته شده که یک کندل کامل زیر خط روند تشکیل شود (در روند صعودی) و در روند نزولی یک کندل
کامل بالای خط روند تشکیل شود . - معمولاً پس از شکستن خط روند و نفوذ در آن یک برگشت به سمت خط روند داریم که بدان خداحافظی با خط روند یا پول بک گویند و مجدداً
به حرکت خود ادامه می دهد . - شیب خط روند ممکن است خیلی تند باشد و خط روند بشکند ولی روند کلی عوض نشود ، این از جمله مواردی است که ممکن است در
بازار اتفاق بیفتد بنابراین یک خط روند جدید ترسیم می کنیم ، معمولاً خط روند تا حدود ۴۵ درجه استاندارد است .
پیشنهاد مطالعه: تئوری داو چیست؟
آموزش نحوه ترسیم خط روند
ترسیم خطوط روند روی نمودار یکی از روشهایی است که یک تحلیلگر میتواند از آن برای مشاهده خط روند استفاده کند. این خط، یک خط مستقیم است که نقاط قیمت ۲ یا چند نقطه را با یکدیگر متصل میکند. این خط روی نمودار ادامه مییابد و به عنوان سطوح حمایت و مقاومت عمل میکند.
از این روش ترسیم میتوانید در ابزارهایی مانند “تریدینگ ویو” استفاده کنید.
جمعبندی
به جهت کلی حرکت قیمت روند یا Trend میگوییم. بازار همیشه درون یک روند قرار دارد. این روند میتواند صعودی، نزولی یا افقی باشد. هر یک از روندها ویژگی خاص خود را دارند. روند های نزولی کف و سقف پایینتر تشکیل میدهند و روندهای صعودی کف و سقف بالاتر.
برای یک معاملهگر بسیار مهم است که بتواند روند را به درستی تشخیص دهد تا بتواند جهت حرکت قیمت را با احتمال بالاتری پیشبینی کند و همسو با گروهی دست به معامله بزند که کنترل قیمت را در اختیار دارند.
در صورت نیاز به مشاوره برای فعالیت در بازارهای مالی از جمله بازار ارز دیجیتال کافیست از طریق صفحه تماس با ما، از راه های ارتباطی با ما صحبت کنید.